Grogol

Wij werden vervoerd naar het kamp Grogol buiten Batavia. Het was een inrichting voor geesteszieken, voordat het een onderkomen voor gevangenen werd. ( Grogol als kamp, was geopend van 4 juli 1943 tot 27 augustus 1944) Het bestond uit barakken. In zo’n barak lagen ongeveer 30 mensen.

a black and white photo of a building with a red frame
a black and white photo of a building with a red frame

Collectie R.P.G.R. Voskuil: Het voormalig doorgangshuis voor geesteszieken te Grogol diende van juli 1943 tot april 1945 achtereenvolgens als vrouwen en kinderkamp en mannen en jongenskamp

In de barak tegenover ons waren geesteszieken,ook gevangenen. We hoorden s’nachts hun gegil. Ik zag een jonge vrouw, die onder een kraan wat eten van een bord spoelde. In mijn ogen was dit dus écht krankzinnig! De appèls in dit kamp werden bij een grote waringinboom gehouden, die er bij mijn bezoek met Jacques in 1993 nog stond. Slaapplaatsen waren zo´n kleine 50 cm. breed..Er waren wandluizen en kakkerlakken. Die wandluizen zien er uit als kleine pissebedden. Ronde roodbruine diertjes, ongeveer een halve centimeter groot .Ze komen s’nachts te voorschijn en bezorgen je heel veel bulten, die gaan jeuken.

Moeder behandelde zo goed en zo kwaad als het ging onze, in mijn herinnering, grote steenpuisten. Het enige wat ze kon doen, was ze zo goed mogelijk reinigen. Trees schrijft over deze periode: Op 50 gram rijst en een stukje “brood” hebben wij zes uur per dag op de heetste uren van de dag moeten patjollen. Het veld om Grogol heen, hebben wij helemaal omgewerkt, en wij kunnen ook al sawah’s aanleggen!

Het Rode Kruis

De medicijnen en het voedsel, die binnen begonnen te komen via het Rode Kruis, werden direct geconfisqueerd en aan het Japanse leger geleverd. De soldaten gebruikten niet alles, maar wat er over was, werd opgeslagen.