a view of a mountain range with a view of a valley
a view of a mountain range with a view of a valley

Onderneming

Na zijn werk op Tjinjiroean heeft Pierre Pasir Junghun en Koleberes ontgonnen en heeft hij nog een jaar waargenomen op Tjikentreng. Allen op West Java.

Hieronder kun je een overzicht van de ondernemingen vinden, Hij heeft dit voor zijn kleinzoon Maurits gemaakt. Je ziet hierop de ondernemingen op West Java. Opa Pierre heeft er bij geschreven, waar wij gewoond hebben. De ondernemingen Tjitalahab en Tjiemas.

De theefabriek in Bodjong Genteng maakte ik nog mee. Van de laatste heb ik de duidelijkste herinneringen. Mijn vader leidde de ondernemingen. Het waren koffie, thee en/of rubber ondernemingen.

In 1884 op zondag 26 augustus om 12 uur werden tot in Batavia steeds sterkere aardschokken gevoeld. De vulkaan op het eiland Krakatau was uitgebarsten en veroorzaakte over een uitgestrekt gebied een vreselijke ramp.

Niet alleen door een steen en asregen, ( tot de volgend dag 5 uur was het duister ) , maar vooral door een ontzaggelijke vloedgolf op de kusten van Java en Sumatra en naar het oosten.

De straat Soenda, met een hoogte van 12 tot 27 meter, Te Batavia rees het water 5 meter. Het verschijnsel was te zien vanaf de kusten van Afrika en Amerika. Het zuidelijk daal van het eiland Krakatau was geheel weg en er waren twee nieuwe eilandjes. Te Telak Betang in het district Lampong werd een gouvenementsstomer 5 km ver op het land gezet. Langs de kust werden dessa’s verwoest en is de bevolking grotendeels omgekomen. Alleen al in het district Bantam meer dan 20.000 mensen omgekomen of vermist.

Moeder Nel  met haar oudste dochter Trees
Moeder Nel  met haar oudste dochter Trees

Hierbij een schema van ons huis op de onderneming. Het lag op een heuvel.

De kampong was dus lager gelegen, dan ons huis. Links de laatste treden van de trap, die van ons huis naar de kampong leidde. Van deze trap heb ik op mijn latere reis met Jacques, van de bovenste trede, die al vervallen was, enige stukken meegenomen. Ik heb ze gemerkt met: “trap Bodjong Genteng”. Links zie je de resten van de theefabriek, die mijn vader leidde, in die kampong, zoals wij die aantroffen in 1992.

a drawing of a map of a building
a drawing of a map of a building

Moeder Nel met haar oudste dochter Trees