De wereld verandert

Vóór mei 1940, nog voor dat de Duitsers Nederland binnen vielen, zijn vader en moeder met Claartje uit Nederland vertrokken en op de terugreis naar Nederlands Indië.

Op 27 september 1940 sloten Duitsland, Italië en Japan het Triparte verdrag. Een teken aan de wand. Ik was acht jaar toen er aan ons leventje in de vrije natuur een einde kwam.

Al in 1937 toen Japan zijn expansie begon in China, werd duidelijk, dat het Samoeraizwaard hierin een belangrijke rol speelde. Er zijn foto’s en films van wedstrijden in hoeveel mensen zij konden onthoofden in 1 minuut tijd.. Deze foto laat zien hoeveel plezier zij daar in hadden.

a man in a black and white photo of a man holding a gun
a man in a black and white photo of a man holding a gun

Zij tonen hiermee een totaal gemis aan respect voor een mensenleven. Het individu telt niet. Alles werd opgeofferd aan de oorlog, Ook hun eigen vrouwen en kinderen moesten zich hier voor inzetten. Meer dan 300.000 Chinese burgers en soldaten zijn systematisch verkracht, gemarteld en vermoord. ( The Rape of Nanking) Men noemt dit dan ook de andere Holocaust.

John Rabe , een vertegenwoordiger van Siemens, woonde 30 jaar in China. Hij maakte van zijn woning in Nanking een veiligheidszone en heeft 250.0000 mensen kunnen redden van de slachting. Hij schreef aan Hitler of die de Japanners hiermee op kon laten houden ! ( wist blijkbaar niet, waar deze zelf mee bezig was!)( The Good German of Nanking). Zijn huis is sinds 2006 een museum en een internationaal onderzoek centrum voor vrede en verzoening.

Nu was Japans oog gevallen op het grote en vruchtbare Nederlands Indië. De Japanners wilden primair olie hebben Tegengesteld aan datgene wat de Japanners over de Nederlanders uitdroegen, waren de volgende meningen over de Nederlandse kolonie van een Japanse luitenant-generaal aan zijn regering in Tokio.