Nederlands Indië

Nederlands Indië door Japanse ogen. (Rapport van R.Tada, 1943)”

“De manier waarop de Nederlanders Nederlands Indië exploiteerden was buitengewoon handig. Hun wetenschappelijke en technische vaardigheden waren ten dienste van communicatie, publieke werken en hygiëne. In het bijzonder hun wetenschappelijk opgezette irrigatiesystemen, tot vrij hoog in de bergen, waren er op berekend dat Indië zelfvoorzienend zou zijn in haar rijstproductie.

Gezegend met een gunstig klimaat en daaraan toegevoegd zulke hoog wetenschappelijke bekwaamheden, kende Nederlands Indië geen problemen op het gebied van voedsel en huisvesting. De inheemsen brengen hun dagen gelukkig door onder Nederlandse leiding. Java, kleiner dan Japan maar ook zeer bergrijk, herbergt een bevolking van vijftig miljoen zielen.

De Nederlanders zorgden opmerkelijk goed voor de Indonesische volkeren. Zestig miljoen inheemsen werden geleid door slechts tweehonderdduizend Nederlanders, dat wil zeggen: 300 inheemsen ten opzichte van 1 Nederlander. Dit is geen gewoon bestuur. De Nederlanders zijn hier vóór de inheemsen; zij zorgden voor zelfvoorziening zodat het hun aan niets ontbrak.

Met behulp van hun eerste klas wetenschappelijke kennis, hebben ze Nederlands Indië ontwikkeld, het welzijn van de bevolking bevorderd, en ze voorzien van eten, kleding en onderdak. Het resultaat is dat dit gebied paradijselijk genoemd mag worden, bij een bevolkingsdichtheid die tot de top van de wereld behoort.”

Luitenant-Generaal Reiichi Tada’
Doktor in de Technische Wetenschappen van het Keizerlijke Japanse leger. Tokio, 1943
Rapport van Tada aan zijn regering.

Wat de Franse ambassadeur te Batavia aan zijn regering meldde:

“Nederlands-Indië had de grootste hospitalen, de gunstigste woonomstandigheden, de beste sociale en hygiënische voorzieningen van alle koloniën. Haar fabrieken en entrepots waren moderner dan die der Verenigde Staten. Schitterende wegen werden aangelegd, reusachtige havenwerken uitgevoerd. Dat alles maakte de eenvoudigste Javaan tot een welvarende kleine burger, tevreden met zijn lot”.Hierbij moet bedacht worden, dat de materiële welvaart der bevolking op Sumatra, Borneo en Celebes, zeker het vier á vijfvoudige bedroeg van die op Java.